+371 28888030   +371 28888040 info@rigasafe.lv

Lietuva izveidos sistēmu ārvalstu uzņēmumiem lai attālināti reģistrēt un vadīt savu uzņēmumu ES, kas balstīta uz blokķēdes

Valsts Centrālā banka apstiprina plānu, kas ļautu “virtuālajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību” piekļūt Lietuvas labvēlīgai regulēšanas sistēmai.

Lietuvas Bankas valdes loceklis Marius Jurgilass saka: “Lietuvas Banka jau uzbūvējusi LBChain – blokķēdes fintech accelerator. Iniciatīva virtuālo kompāniju izveidei blokķēdē ir virzība uz vēl ambiciozāku mērķi – radīt LTChain, t.i., pārvietot attiecīgos sabiedriskos pakalpojumus uz blokķēdi. ”

Iespēja attālināti izveidot un pārvaldīt uzņēmumu Eiropas Savienībā ir daudzu fintech uzņēmumu vēlmju sarakstā. Analītiķi no Invest Lithuania (ārvalstu tiešo investīciju un biznesa attīstības aģentūra) uzskata, ka uzņēmumi no Singapūras, ASV, Izraēlas un citām valstīm ārpus ES būtu ieinteresēti šādā pakalpojuma sniegšanā.

“Tā kā pasaule virzās prom no papīra un birokrātijas biznesa, jurisdikcijas, kas pielāgojas pieaugošajam pieprasījumam pēc tūlītējiem risinājumiem, ilgtermiņā uzvarēs,” saka Mantas Katinas, “Invest Lietuva” izpilddirektorsdirektors. “Tagad valsts jau piedāvā fintech uzņēmumiem iespēju saņemt maksājumu iestādi (payments institution vai PI)) vai e-naudas iestādes (e-money institution vai EMI) licenci tikai trīs mēnešos, kas ir 2-3 reizes ātrāk nekā citās ES valstīs. Šie projektu priekšlikumi par iespēju izveidot virtuālu uzņēmumu, kuru var pārvaldīt attālināti, ir vēl viens solis pareizajā virzienā. ”

Jaunā šķirne VLLC būs pievilcīga ka maziem uzņēmumiem, kas pieder vienai personai līdz lielām korporācijām ar akcijām saka Katinas. Saskaņā ar Lietuvas tiesību aktiem viņi būtu pilnībā atzīti juridiskās personas un iesniegtu finanšu pārskatus un nodokļus Lietuvā.

Ja tiks veikti nepieciešamie grozījumi tiesiskajā regulējumā, uzņēmumi no visas pasaules varētu reģistrēt virtuālos uzņēmumus Lietuvā jau 2019. gadā.