+371 28888030   +371 28888040 info@rigasafe.lv

Kā jūs zināt, vienā no Latvijas bankām – Privatbank – pagājušajā ceturtdien notika liela zādzība. Iespējams, ka laupītāju ieguvums bija simtiem tūkstošu un pat miljoni eiro, pirmdien ziņoja LNT Ziņas. Cik tas ir iespējams mūsdienu drošajos sefu glabātuvēs, kas ir vainīgs notikušā un kam pienāktos kompensēt zaudējumus? Ar šiem jautājumiem, rus.db.lv vērsās kompanījā, kas nodrošina vērtību komplekso uzglabāšanu ar paaugstinātiem drošības pasākumiem AS “Rīgas seifi” īpasniekam Igoram Buimisteram.

Atgādināsim, kā notika zādzība no Privatbankas seifiem. Zaglis iztēlojas par klientu, kurš vēlētos iznomāt seifu. Viņu pavadīja uz seifa glabātuvi un atstāts vienatnē, tad viņš arī ir realizējis savu noziedzīgo nodomu. Ir neoficiāli pieminēts, ka seifu uzlaušanas pazīmju nav, un zādzība tika atklāta pēc tam, kad viens no klientiem atklāja ka viņa seifs glabātuvē ir iztukšots. Banka policijai paziņoja par notikumu nākamajā dienā.

“Es gandrīz par simts procentiem esmu pārliecināts par dažām lietām, kas notika pirms zādzības no Privatbankas seifu glabātuves un kas bija iemesls ši notikumam, – saka Igors Buimisters.
Pirmais – bankā darbojas profesionāļi. Kā tas notika? Viņi izīrēja seifu, un veica iekšējo un ārējo telpu apsekosanu, tehnisko kontroles līdzekļu un kameras, noskaidrojā, kā ir organizēt glabātuves parvaldība.

Otrkārt – tajā brīdī, kad notika zādzība, seifu glabātuvē kopā ar apmeklētājiem nebija apsardzes darbinieka. Turklāt, apsardzes darbinieki atļāva diviem apmeklētājiem, vienatnē bez uzraudzības atrasties seifu glabatuvē. Viens simulēja darbu ar savu seifu, bet otrs tajā laikā veica seifu slēdžu uzlauzšanu. Skaidrs, ka tas nebija viņu pirmais apmeklējums seifu glabatuvēs, jo pirms tam viņiem bija iespēja veikt seifu slēdzenes šūnu skenēšanu ar īpašu 3D skeneri. Ienest šo skenieri seifu glabātuvē viņiem nesagādāja grūtības. Pēc tam bija izgatavotas atslēgas, tāpēc seifi bija uzlausti bez pēdam un pec tam aizslēgti. Pēc kāda laika, kad seifa īpašnieks bija atklājis satura trūkumu, atklājas informācija par zādzību. ”

Pēc eksperta viedokļa, Privatbank gadījumā bija pārkāptas vairākas svarīgas drošības normas. Piemēram, klientiem bija atļauts atrasties seifu glabātuvē vienatnē bez apsardzes un ilgak par 10 minūtēm. “Piemeram mūsu seifu glabātuvē, tas ir viens no svarīgākajiem drošības noteikumiem. Ja klientam ir nepieciešams atrasties ilgak par 10 minūtēm glabātuvē, tad viņš pārvietojās uz citu istabu ārpus seifu glabatuves zonas, un tur var atrasties pat stundu. Papildus, apsarga pienākums ir pastāvīgi atrasties seifu glabātuvē. Arī ir svarīgi veikt video noverošanu. Ja tā ir uzstādīta, zagļi nesaistīsies ar šo objektu – pārāk sarežģīti un bīstami, “saka Buimister.

Buimisteram ir aizdomas, ka šie zagļi, iespējams, ir apmeklējuši arī AS “Rīgas Seifi” glabātuvi. “Man ir pamatotas aizdomas, jo ir ir bijušas netiešas pazīmes, – viņš teica -. Mūs arī ir apmeklējuši diezgan dīvaini klienti, kas uzreiz izraisīja aizdomas. Visticamāk, viņi ir apmeklējuši arī citu baku seifu glabātuves, un atklāja visneaizsargātākās vietas no drošības kontroles viedokļa. Citi nebija cietuši tieši tāpēc, ka viņiem ir laba aizsardzība pret šādiem gadījumiem. ”

Kam ir pienākums izmaksāt cietušiem kompensāciju kuri ir apzagti glabātuvē? “Visticamāk, banka šajā situācijā uzstās uz to, ka viņi nenes atbildību, jo tas ir atrunāts līgumā – teica eksperts -. Banka nekontrolē seifa saturu, bet klients nespēj pierādīt, kas bja seifa saturā. Zinošs Klients, protams, nofotografēs seifa saturu, vai veiks satura aprakstu, ko viņš glabā, bet arī šajā gadījumā nav vienkarši pierādīt, bet vismaz ir iespēja cerēt uz kompensācijas saņemšanu. ”

Buimister uzsver, ka bankām visbiežak seifu glabatuves pakalpojumu nodrošināšana ir finansiāli neizdevīga. “Tā biežāg ir vajadzīga kā bonuss Klienta ertībai, bet pašas bankas neko no tā nepelna – paskaidro viņš – .. Tāpēc Eiropā notiek seifu glabātavju darbības atdalīšana no banku biznesa. Tieši tāpēc, ja šāds negadījums notiktu, piemēram, manā uzņēmumā, tad tā nākotnei būtu liels jautājums. ”

AS “Rīgas seifi” – uzņēmums, kas nodrošina komplekso pakalpojumu vertību glabāšanai ar paaugstinātākiem drošības pasākumiem. AS “Rīgas seifi” ietilpst Starptautiskajā seifu depozitāriju federācijā (Safe Deposit Federation).

Olga Knjazeva, 2018. gada 30. janvāris