+371 28888030   +371 28888040 info@rigasafe.lv

Priekšrocības drošas uzturēšanās Rīgā

AS «Rīgas seifi» Valdes priekšsēdētājs Igors Buimisters prāto, kam un kāpēc pastāv bizness neatkarīgai un drošai priekšmetu uzglabāšanas privātajos seifos.

Patiesībā, Latvija un Rīga, uzrunā ar pievilcīgām vietām dzīvošanai un biznesam, investorus no valstīm ar nestabilo politisko režīmu (Centrālā Āzija, Krievija, Ukraina u.c.), bet kā arī investorus no stabilām valstīm, meklējot tirgus ar jauno speciālistu augsto intelektuālo potenciālu Eiropas uzņēmējdarbības vidē.

Papildus investīcijām biznesā un nekustamajā īpašumā, piesardzīgie ārvalstu investori parasti meklē patvēruma vietas saviem uzkrājumiem ārvalstu valūtā un dārgmetālā (zeltā).

Tas, kas ir mazāk redzams sabiedrībai – tā ir šī kapitāla ietekme uz pieprasījumu pakalpojumiem par tā drošu uzglabāšanu Latvijā. Kad cilvēks ārzemēs nopērk dzīvokli, zelta stieni vai valūtu, pastāv potenciāla vajadzība drošai glabāšanai (esot otrām mājām Latvijā, tas noved pie nepieciešamības aizsargāt savas oriģinālās mantas, rotaslietas un tā tālāk).

Viens no nosacījumiem ir vienkāršība un pakalpojuma pieejamība (bez papildus laika un naudas izdevumiem bankā pie konta atvēršanas), kā arī pakalpojums anonīmai mantu un vērtslietu uzglabāšanā.

Par vēl vienu jaunu tendenci kļuvis banku skaitu pieaugums, kurām nepieciešami neatkarīgi pakalpojumi, seifu glabātuves. Parasti, izmantot glabātuves pakalpojumus citās konkurējošas bankās nav pieņemami. Apvienot šo biznesu ar banku darbību, kļuvis nerentabli – ar vien vairāk bankas pāriet uz on-line klientu apkalpošanu.

Šīm bankām ir sevišķas prasības (diezgan pamatotas) attiecībā uz glabāšanas drošības līmeni un atbilstošo apkalpošanas standartu ievērošanu. Atrašanās vieta arī ir svarīga, bet ne tik nozīmīga, salīdzinājumā ar drošības līmeni un labu darījumu praksi.

Pietiekoši interesants piemērs ārējam pieprasījumam ir Amerikas investori, kuri vēlas pārvietot savu zeltu un sudrabu no vietējām (ASV) glabātuvēm (bankām) uz neatkarīgām ārzonu (off-shore) glabātuvēm. Pamatojums tam ir meklējams senā vēsturē – kad Lielās depresijas laikos Franklins Rūzvelts satvēra zelta krājumus no vairākiem investoriem. Daži investori uzskata, ka pašreizējam ekonomiskajam klimatam ir līdzīgas pazīmes, ka 1933.gadā ekonomiskas krīzei (ar valūtas pazemināšanos un piepūsto nacionālo deficītu), un ka amerikāņu politiķi varēs mēģināt attaisnot zelta konfiskāciju kā līdzekli valsts monetārās sistēmas stabilizēšanai.

Manā skatījuma tas ir maz ticams, bet kāpēc mums vajadzētu uzbāzt šiem investoriem citu viedokli?!

Pieprasījums – tā, protams, ir tikai viena puse no vienādojuma. Tirgū ar augošu pieprasījumu pēc drošas glabāšanas pakalpojumiem, palielinās spiediens uz nepieciešamību pēc papildus piedāvājumiem. Bankas klienti Eiropā ir vīlušies par to, ka “mazumtirdzniecības” bankas aiziet no drošas uzglabāšanas biznesa.

Kopumā ar investoru bažām par banku sektora finansiālo stāvokli, arvien vairāk viņi vēršas pie neatkarīgas drošas uzglabāšanas nozares, kas nodrošina nepieciešamo pakalpojumu daļu Eiropā.

Kāpēc Jums vajadzīga “droša glabāšana”? Uz šo jautājumu es Jums atbildētu šādi: “Ir lietas, kuras nedrīkst glabāt mājās”.

Neskatoties uz salīdzinoši zemo kriminālo noziegumu skaitu Rīgā un Jūrmalā, zādzības notiek, un it īpaši turīgo iedzīvotāju dzīvesvietā.

Neatkarīgi no tā, ka Latvijā ir izveidota komfortabla vide dzīvošanai un investīciju veikšanai, tas, protams, nesniedz pilnīgu aizsardzību pret kaitējumu vai briesmām. Tāpēc AS “Rīgas seifi” piedāvā drošu seifu īri Rīgā. Ar laiku plānots atvērt seifu glabātuves centru arī Jūrmalā.

Viens no iemesliem, kāpēc AS “Rīgas seifi” pamanīja pieaugošo pieprasījumu no ārvalstu klientiem, ir tas, ka viņi ļoti labi apzinās, ka drošas pajumtes statusam Latvijā ir savi ierobežojumi.